Travåret 2015

Bolt Boko vinner Travrondens Gudklocka tillsammans med Ville Karhulahti.

Travåret 2015 har varit ett roligt och spännande år. Flertal av stallets hästar har gjort fina prestationer. Pricken över i:et var ändå när Ochongo den 22 augusti vinner V75 hemma på Gävletravet. Vinnartiden noterades till nytt svenskt rekord, 1,13,2, för hingstar och valacker på lång distans, 2640m. Otroligt roligt! Ochongo utvecklades enormt under året. Han vann flera fina lopp som bland annat V75 finalen på Solvalla den 26 september samt 4-års finalen på Gotland starten efter.  

Andra prestigefyllda lopp under året var då Bolt den 7 februari, med Peter Ingves i sulkyn, vinner V75 Champions Leauge. Den 9 december avslutar Bolt sedan året med att vinna Travrondens Guldklocka tillsammans med duktiga Ville Karhulahti. Vem minns inte när Klöver den 7 augusti på Solvalla, sprintar undan på lätta ben på finfina tiden 1,10,5 eller när Jordan den 30 augusti, joggade hem treårsfinalen på Romme på tiden 1,14,8 och slår Daniel Redéns fina Romeus?

Även GULD-gammeln Frans gjorde några fina prestationer under året. Han valde att fortsätta kriga på, trots sin ålder och ständigt stenhårda motstånd. Ett avbrott i tävlandet blev det dock för herren då han den 10 oktober i SM på Åby fick ett stenskott i sitt vänstra öga. Stenskottet höll på att kosta Frans synen men nu är han tillbaka på tävlingsbanan igen. Han har och kommer resten av livet att ha nedsatt syn och ett fult ärr på hans vänstra ögats hornhinna.      

Stallet körde under 2015 in 2 003 650kr på 200 starter. Segerprocenten var fina 13% med pallplatserna 25-14-22.

Trots att vi är ett litet stall, har våra färger visats flitigt på V75 under 2015. Av 23 starter nådde vi 4 gånger ända fram till vinnarcirkeln. Detta känns väldigt roligt och ger förstås blodad tand med mersmak framöver.

Under 2015 fortsatte vi med att försöka hålla hög kvalité på hästarna. Antalet har varierat mellan 25-30 stycken. Av dessa var ca. 50% starthästar och resterande 1-och 2-åringar.

I somras öppnade vi en filial inne på Gävletravet med plats för sex hästar. Hemma på gården har vi kontinuerligt höjt kvalitén och standarden för hästar och personal genom upprustning och tillfräschning.

Under 2015 valde vår duktiga samarbetspartner och alternativbehandlare Lotta att flytta långt söderut i Sverige. Detta gjorde, även om vi än har god kontakt med henne, att vi påbörjat ett nytt samarbete med massör Torbjörn Engdalh. Han har kommit till oss kontinuerligt och gått igenom hästar tre dagar per vecka. Stallets nisch är fortfarande "Vi tänker hela hästen". 

Under året använde vi oss även flitigt av duktiga ryttaren Nina Göransson och hennes ridhus i Älvkarleby. Nina hjälper oss att "rida till", stärka/träna balans och muskler hos våra hästar.

Då vi nådde våra mål för 2015 borde vi vara nöjda. Så är det inte, fina framgångar skapar mersmak. Inför 2016 satsar vi återigen högt. Stallet skall hålla en hög kvalité på hästar. Vi vill återigen kvala in och vara med i någon unghästfinal. Vi tänker fortsätta att ha hög kvalité på hästar och fortsätta vara aktiv inom V75 och andra ”storlopp”. Stallet kommer fortsättningsvis att ha gott samarbete med duktiga alternativbehandlare, veterinärer och ryttare. Vi vill stärka arbetet med förebyggande behandling och kvalitativ träning av tävlingshästar. Stallet fortsätter även lägga stor vikt vid ett gott samarbete med gamla som nya hästägare. 

Välkomna att vara en del av Stall Erik Lindegren.

Klart, ett, två…. KÖR!

Travåret 2014

2014 har varit ett tufft år med både med och motgångar. Under våren presterade hästarna helt okej och maj avslutades med att Franacais du Gull visade toppform då han var tvåa i både försök och final i Sweden Cup. Han gick nytt rekord på 09,6 och tjänade på dessa två lopp 300.000kr. Francais vann även i mars ett guldivisionslopp på Färjestad. Att en gävlehäst vann gulddivisionen har inte hänt sedan tidigt 90-tal då Jimmi Ehlers vann med sin fina U.S. Flying Scott. Under sommaren drabbades annars stallet av mycket krångliga infektioner och några hästar har haft väldigt svårt att komma tillbaka och uppnå sin kapacitet. De sista månaderna har hästarna däremot känts bättre och vi avslutar året med en positiv känsla.

Under 2014 startade stallet 154 gånger, inkörda pengar blev 1.1186.244kr vilket innebär 7700kr inkört per start. Resultaten är 9 vinster, 17 andraplatser och 14 tredjeplatser där segerprocenten var något låga 6%. Stallet brukar normal sett ligga på det dubbla. 

Stallets färger har visats 10 gånger på V75 under året och blad annat i Sweden Cup.      

Vi har fortsatt med att ha hög kvalité på hästar. Antalet har legat mellan 20-27 stycken under året där starthästarna stått för ca 50% och den andra halvan bestått av ett- och tvååringar.

I slutet av året fick vi in en intressant häst i träning. Pojke Kronos är fem år och har tjänat 1 756 376kr på 40 starter. Han blev under året även avelsgodkänd. Vi hoppas att Pojke har kvar att ge på tävlingsbanan och att han och hans ägare kommer att trivas hos oss.

Stallet är oerhört tacksam över att våra nya som gamla hästägare ställer upp och tror på oss. Under Kriterieauktionen fick stallet äran att köpa in den mycket fina lilla hingsten Perfect Time. PT är efter From Above och modern, Union Highness, har bland annat lämnat stjärnor som Camilla Highness och Time Machine.    

Stallet har haft fortsatt samarbete med duktiga och erfarna equiterapeuten Charlotta Lindgren och massören Anne Berglind. I samråd med dessa två och duktig veterinär har vi arbetat med förebyggande behandling och träning av tävlingshästar.

I stallet har jag, Anna, Annamika, Elin och Tobias arbetat under hela året. I mitten av året började Anders Thorsell hos oss och hans arbetsuppgift är gårdskarl. I slutet av året kom även en nygammal Ante Lindby tillbaka till gården. Efter att ha arbetat som banskötare på Julmyra har han nu ansvar över vårat stalls träningsbanor.

Tyvärr nådde stallet inte alla sina mål för 2014. Detta beror troligtvis på olika omständigheter. Bland annat tappade vi några fina treåringar tidigt under året samt så har tråkiga infektioner figurerat i kulisserna. Däremot nådde vi målet med att vinna åtminstone ett V75 lopp och vi fick även äran att vara med och bli placerad i ett ”storlopp”. Dessa resor är fantastiskt roliga och stimulerar alla in i själen, både tvåbenta som fyrbenta vänner.

Inför 2015 satsar vi återigen högt. Stallet skall hålla en hög kvalité på hästar. Vi vill kvala in till någon final för unghästar. Vi siktar mot att vara mer aktiv inom V75 och andra ”storlopp”. Stallet kommer att under 2015 fortsättningsvis ha ett gott samarbete med duktiga Charlotta och Anne samt veterinärer kring arbetet med förebyggande behandling och träning av tävlingshästar. Stallet fortsätter även lägga stor vikt vid ett gott samarbete med gamla som nya hästägare.

 

Välkomna att vara en del av Team Stall Erik Lindegren.

Klart, ett, två…. NU kör vi!

Travåret 2013

Nu kan vi skriva år 2013 till historian. Året har gett oss fler stunder att minnas med både positiva samt mindre positiva inslag. Resultatmässigt är vi måttligt nöjda. Vi lyckades tyvärr inte uppnå målet för 2013 vilket var att köra in mer pengar än föregående år, 2 100 395 kr. Året 2013 levererade ändå 172 starter varav 20 vinster, 14 andraplatser och 14 tredjeplatser. I insprungna pengar blev det 1 228 830kr och 12 i segerprocent. Resultatet är helt godkänt då stallet inte haft allt för många starthästar under året men mycket vill ha mer.

Under 2013 har stallet höjt kvalitén på hästar samt föryngrat materialet med spännande unghästar. Detta ger oss förhoppningar om att få vara med i fina lopp och stora sammanhang år 2014. Ändå är inte boxarna fyllda och vi hoppas att vi får flera chanser och förtroende för att träna och coacha nya talanger.    

Flera av stallets hästar har gjort bra prestationer under året men ändå är vi inte helt nöjda. Några infektioner och småskadade hästar har stört den kontinuitet som behövs för att ett stall skall vara på topp. Stallet har ändå utvecklats positivt under året genom att höja standarden på hästar. Vi har vidgat tankesättet hur vi skall arbeta med förebyggande träning och behandling av tävlingshästen som individ. Stallet är lyckligt lottat som har möjligheten att ha ett gott samarbete med en av landets bästa alternativbehandlare Charlotta Lindgren. Även under 2014 kommer Lotta att komma till oss var fjärde vecka och med sig har hon duktiga massören Anne Berglind. Med deras hjälp får vi tips och råd om hur vi inom friskvårdsbiten skall arbeta med respektive häst på individuell nivå.

Året 2013 har gett oss mersmak att vara med i elitserien. Vi har startat 19 gånger på V75 varav 9 gånger på placering. Det har gett oss en bredare blick om vad som krävs för att vara med i toppen. I grund och botten krävs förstås en bra häst. Men grundträning, en pigg och glad häst samt en kunskap av att kunna sätta hästen i form är andra pusselbitar som krävs för topprestationer. Här har vi kommit en bit på vägen men man är aldrig fullärd. Att ständigt vara öppen för framtiden och vad den har att erbjuda och samtidigt följa travsportens utveckling på alla plan, är en viktigt pusselbit för stallets dagliga arbete mot framgångar.

Under 2013 valde Wiktor, efter dryga tre år i tjänst, att lämna vårt stall för att vidga sina vyer. Ny arbetsplats för honom är J-O Persson med Hagmyren som hemmabana. Wiktors tomrum blev snabbt fyllt av duktiga Elin Johansson. Elin kom till oss efter att ha arbetat flera år hos Bollnästränare Thomas Lönn. Vi har även timanställt skicklige Gävlelärlingens Frida Asplund och amatörtränaren Tobias Modig. Frida är en arbetsmyra som alltmer syns i tävlingssammanhang med goda resultat. Tobias hjälper oss med både fortkörningar samt skoning av stallets hästar. Tobias har bland annat varit med och tränat upp stall Tillys unghästar de senaste åren. Även Annamika och Leif har jobbat hos oss hela året och med detta kanonteam har vi förhoppningar om ett framgångsrikt 2014.

Under 2013 fick vi klartecken om att få använda Lövstabruks träningscamps rundbana. En 1000 meters doserad rundbana i gott skick som är belägen två kilometer från stallet. Detta ger oss möjlighet till att köra olika distansjobb med starthästar samt förebereda unghästarna på bästa sätt inför deras framtid.

Under året har vi även målat boxar och fräschat upp invändigt i stallet. Vi har lagt om alla våra mindre springhagar med det rejäla Franska Elbandet och tjocka trästolpar. Samtidigt har vi satsat på ett större och bättre filtersystem till vårt eget vatten samt lagt upp en ny lösdrift.      

År 2014 kommer vi att införa en tradition för vårt stall. Alla hästägare som är på plats vid en tävling och har en häst som vinner sitt lopp, kommer att få en champagneflaska som pris från stallet. Detta för att uppmuntra hästägare att vara med och fira framgångar.

Vårt mål för 2014 är att kvala in till någon final för unghästar. Vi lägger även ribban högt och vill vinna åtminstone ett V75 lopp. Gällande insprungna pengar strävar vi efter att köra in över 2 miljoner kronor och ha en segerprocent över 10.

Stallet fortsätter att arbeta med en god kundkontakt. Har ni tips och idéer om hur vi kan förbättras inom den biten, tveka inte att dela med er av tankarna. Sist men inte minst, har ni vägarna förbi, tveka inte på att svänga in på en kopp kaffe med tilltugg och surr. Det skall vara roligt att äga travhäst och på den resan vill vi gärna vägleda er.

 

Vi ser fram emot ett framgångsrikt travår 2014!

 

//Erik med personal                 

Travåret 2012

Travåret 2012 är slut. Här nedan skall jag knyta ihop säcken och ventilera några minnen och dela med mig av tankar och ideér. Året innebar både motgångar samt finfina framgångar för stallet. I stort sett är vi mycket nöjda med stallets resultat. 2 100 395 kr inkört, segerprocent 11, 185 starter varav placeringar 21-23-22 och 11 353 kr inkört per start. Detta är ett fint resultat då vi inte haft så många starthästar under året, antalet aktiva starthästar har legat på runt 12-15 st.

Stallets filosofi, att arbeta med kvalitet istället för kvantitet håller i sig och har visat gott resultat. Hela året har vi arbetat kontinuerligt med vår duktiga equieterapeft samt massör. Hästarna har tränats individuellt efter behov med mycket mängd med några inslag av farter. I den individuella planen har vi även lagt in galoppintervaller under sadel, tryckvagnsträning, skritt-back-träning på skrittband samt dressyr- och skogsridning.

Stallet har haft tur att ha helt fantastiska hästägare som tror på oss och stöttar oss i alla lägen. En av våra byggstenar har varit att hålla god kontakt med hästägare och det kommer vi att fortsätta med. Samtidigt vill vi bli ännu bättre och tar gärna emot ideér och tips om hur vi kan bli ännu bättre gällande "hästägarbiten".

Stallet har haft många fina hästar med Francais du Gull som främsta ledsagare. Frasse har fajtats mot eliten hela året och mött de allra bästa i rikstoton. Han har varit helt otrolig och plumparna i protokollet är få. Bland annat vann han norska V75 på Momarken och Unionstravet V75 på Färjestad. Han var även tvåa ett flertal gånger på V75, bakom hästar som Friction, True Advantage, Parkin, Highlight Brizard. Han gjorde 14 starter med dryga 1 miljon insprunget. Fantastiskt och "ståpälsvarning".

Som jag tidigare skrev har stallet inte jättemånga starthästar för dagen men boxarna för de yngre förmågorna fylls på för fullt. Denna situation, att satsa på framtiden känns helt rätt. Det känns roligt och inspirerande att ha fint material att arbeta med. Bland annat köptes det in två jättefina unghästar på elitauktionen och fem på kriterieauktionen i år. Spännande.

Med Francais du Gull som exempel har vi fått känna på vad det innebär och hur det känns att få vara med i hetsluften i det de större loppen som V75, Kriterie och Derby, Breeders crown. Det är dessa lopp som är en travtränares dröm/mål och det är dit vi siktar!

Åland körde 6 tävlingsdagar och där blev jag champion. Det var hård konkurrens men det räckte ändå med endast fem segrar för att ta hem titeln. Det var mitt sjätte championat på den mysiga sommarbanan. Hoppas att Ålandstravet fortsätter i fin författning och att travet där utvecklas i rätt riktning.

Trav Gävleborg fortsätter sin utveckling i travsverige med många härliga och framgångsrika idéer. Alla A-tränare i Gävleborg har blivit ett sammansatt gäng där alla sporrar varandra till fina framgångar. Fastän vi är konkurrenter, är det underbart med sammanhållning och tillsammans blir vi starkare! Jättekul. Jag vill även nämna Gävletravets egen satsning gällande GT Nätverket där egenföretagare i Gävle haft möjlighet att få coachning i travvärlden. Här har vi travtränare fått en unik chans till att träffa ny hästägare och samarbetspartners.

Som jag skrev tidigare är jag nöjd med året 2012, men mycket vill ha mer. Nästa år, 2013, har vi som mål att komma över föregående års insprungna pengar. Detta innebär att vi måste fortsätta att arbeta hårt och målmedvetet, där grundstenarna är kapabla hästar, bra hästägare och naturligtvis en kompetent personal! Vi vill framåt, hoppas ni är med!

Ha en god fortsättning på det nya året,

MVH Erik